Basisveiligheid en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA
Voor alle bedrijven die een VCA certificaat hebben, maar ook voor anderen die toegang willen tot bedrijfsterreinen met verhoogde risico's voor de veiligheid en gezondheid, is het noodzakelijk dat de operationele werknemers een VCA-opleiding hebben. Zowel de opleiding Basisveiligheid (B-VCA) voor de operationele medewerkers zonder leidinggevende werkzaamheden, als de opleiding Veiligheid voor Operationeel Leidinggevende (VOL-VCA) wordt op verschillende manieren aangeboden.
Vorm en examen
Beide trainingen worden gegeven aan de hand van een leerboek met presentatie, voorbeelden en oefeningen. Er zijn ruime mogelijkheden voor vragen,ook uit de eigen praktijk. Beide cursussen worden afgesloten met een examen volgens de eisen van VCA. Dat wil zeggen:
- digitaal examen
- op de cursuslocatie aansluitend op de laatste dag of op een vaste examenlocatie (in overleg zelf te kiezen en te plannen)
- klik hier voor meer informatie over B-VCA op de officiële website van VCA
- klik hier voor meer informatie over VOL-VCA op de officiële website van VCA
Doelgroep en voorkennis
Voor beide trainingen zijn in principe geen voorkennis vereist of andere beperkingen. Iedereen kan deelnemen, wel is het noodzakelijk dat men voldoende Nederlands kan lezen. Voor anderstaligen zijn er ook cursussen mogelijk, er zijn ook examens in een beperkt aantal vreemde talen mogelijk. Heeft u vragen daarover, neem dan contact op.
B-VCA is voldoende voor iedereen die zelf operationele werkzaamheden uitvoert, zonder daarbij verantwoordelijk te zijn voor anderen. Op het moment dat er leiding gegeven wordt aan anderen of er op een andere wijze de veiligheid en gezondheid van anderen worden beïnvloed, dan is VOL-VCA nodig. Dat zijn bijvoorbeeld uitvoerders maar ook werkvoorbereiders die op het werk komen, ZZP-ers die zelfstandig (als onderaannemer) werken en medewerkers die werkvergunningen of taak-risico-analyses opstellen. VOL-VCA is wel toegestaan in plaats van B-VCA, maar andersom niet !
Inhoud B-VCA en VOL-VCA
Zowel B-VCA als VOL-VCA volgen dezelfde hoofdindeling. Bij VOL-VCA wordt de basiskennis hierover aangevuld met een verdieping waardoor er meer begrip ontstaat over het onderwerp. Ook worden er andere methoden behandeld, zowel om veilig en gezond werken voor te bereiden, te promoten en op toe te zien als om ongevallen te onderzoeken.
- Voorbereiden, bespreken en inspecteren van werkzaamheden
- Regelgeving en veiligheidsregels
- Veilig werken, overleg en inspecties
- Preventie
- Uitvoeren van werkzaamheden
- Werkplek
- Persoonlijke beschermingsmiddelen
- Arbeidsmiddelen
- Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
- Beheersen van specifieke gevaren
- Gevaarlijke stoffen
- Elektriciteit en straling
- Brand en explosie
- Beheersen van incidenten en noodsituaties
- Ongevallen
- Noodsituaties
Duur, indeling en kosten
Beide trainingen worden standaard verzorgd op 2 dagen kort na elkaar. Bij voldoende animo kan dit ook verdeeld worden in 4 dagdelen (bijv. 4x een zaterdagochtend of een avond). En voor specifieke groepen zijn versnelde trajecten mogelijk, of kan de standaard uitgebreid worden met speciale onderwerpen. Neem contact op om uw wensen te bespreken!
De kosten zijn afhankelijk van het totaal aantal deelnemers. Voor de cursuslocatie Kaatsheuvel (8 personen) zijn de kosten voor de 2 daagse training, inclusief kosten voor examen en cursusboek, € 245,- per persoon excl. btw. Voor andere locaties of bedrijfsintern, zie de cursuskalender.